Conștiența în practica Yoga

Yoga nu înseamnă doar evoluție spirituală, ci EVOLUȚIE SPIRITUALĂ CONȘTIENTĂ, și este în acest context că se încadrează importanța a ceea ce numim "conștientizare". Aceasta este unul dintre factorii fundamentali de accelerare pe calea acestei evoluții. Dar conștientizarea asupra a ce? Și mai presus de toate, ce înțelegem prin această definiție? La începutul practicii, este ceva neclar, o sortă de sentiment indefinit care, însă, treptat și prin antrenament, așa cum facem pentru a amplifica orice altă facultate, se transformă într-o experiență profundă și complexă, într-o unealtă esențială pentru a fi cu adevărat conștienți. de universul nostru interior și de mecanismele care îl guvernează și, în cele din urmă, de misterele universului în care suntem înecați. În acest punct, este ușor de înțeles cum viața fiecăruia se transformă pe măsură ce lucrăm pentru a reînvia această facultate până când devine permanentă: trecem de la o atitudine pasivă în care avem doar iluzia simplă că suntem noi cei care ne ghidăm viața, la o atitudine activă și conștientă care ne permite să "creăm" efectiv existența noastră moment cu moment. Primul pas ne este ilustrat de cuvintele unui yogi indian, MEENAKSHI DEVI: "Să fim conștienți cât mai mult posibil de toate aspectele care ne arată cât de inconștienți suntem uneori, fără să ne dăm seama".


Această declarație este menită să fie o motivație, un trambulină, un stimulent pentru a ieși din starea de inconștiență în care ne aflăm și pentru a o depăși, dar mai întâi este necesar să o recunoaștem și să o admitem. Nu este un paradox, ci o adevăr pe care practicantul de yoga trebuie să-l aibă întotdeauna în minte, deoarece orice evoluție spirituală este exclusă dacă nu pornim de la o analiză atentă a propriilor limite, dacă nu suntem conștienți de propria ignoranță, dacă continuăm să acționăm cu superficialitate și egoism, dacă ne înșelăm doar că ne comportăm în modul corect. Este un prim pas costisitor, dar fundamental, care pregătește calea pentru etapele ulterioare, toate esențiale, care trebuie urmate una câte una, cu încredere în rezultat. În caz contrar, este inutil să ne așteptăm la rezultate concrete și definitive.

Răbdarea, deschiderea mentală, atenția, determinarea de a se purifica de tot ceea ce este rău și negativ și o bună dispoziție de a învăța din fiecare situație (internă și externă), fără a alimenta stările de frustrare, sunt cerințe fundamentale pentru a începe să le cultivăm imediat până când acestea se cristalizează, dacă vrei să atingi obiectivul final. Planul etico-moral al yoga-ului reprezentat de regulile enumerate în YAMA și NYAMA este, în acest sens, un punct de referință excelent.Obiectivul final, conștientizarea supremă, care corespunde și scopului esențial al yoga-ului, este întoarcerea la o stare PERFECT CONȘTIENTĂ de NON-DUALITATE și de UNIUNE și FUSIUNE CU MACROCOSMUL. Este o stare care, după cum afirmă înțelepții Orientului, există deja în fiecare dintre noi chiar dacă nu suntem conștienți de ea.

Faptul de a ignora această stare ne determină să observăm în mod constant diferențele în loc de similitudini, atât la nivel intern, cât și extern, să percepem dualitatea și multiplicitatea pretutindeni, să ne simțim separați. A indulsi în această stare de ignoranță este în total contrast cu practica yoga, care, dimpotrivă, implică acțiunea cu pricepere și inteligență, exploatându-ți potențialul la eficiență maximă. Conștientizarea totală este principala unealtă pentru amplificarea acestei atitudini. Practica yoga, pentru a fi cu adevărat corectă și eficientă, astfel încât să nu fie sterilă și dezamăgitoare, trebuie întotdeauna să fie însoțită de conștientizare; când aceasta lipsește, lipsește și yoga, cea adevărată. 

Drepturi de autor © 2024 Toate drepturile rezervate - AmoYogaGroup