La prezența persoanelor care se plâng sau care chibzuiesc fără un scop constructiv sau propositiv afectează calitatea vibrațiilor lor negative asupra noastră și are un efect nociv asupra neuronilor din creierul nostru. Plângerile și bârfele sunt rezultatul unui comportament arhaic, o strategie de supraviețuire adoptată de subconștientul nostru pentru a ne elibera de stări mentale și emoționale aberante, care din păcate dăunează celor care suferă influența lor pasivă. S-a dovedit științific că unde magnetice caracteristice plângerilor și bârfelor sting literalmente neuroni din hipocamp, care sunt responsabili, printre altele, de rezolvarea problemelor. Rămânerea expuși mai mult de treizeci de minute la plângeri, negativitate și bârfe provoacă daune efective la nivel cerebral, fie că provin de la persoane reale sau de la media, în primul rând televiziunea. Ce putem face în fața unor astfel de manifestări? Media poate fi oprită, exclusă. Cu persoanele, în schimb, putem încerca să direcționăm conversația către subiecte constructive sau chiar să sugerăm foarte diplomatic "plângătorului" să respire adânc de trei ori, expirând puternic prin gură. Desigur, ar trebui să evităm să ne plângem sau să purtăm discuții inutile, conștienți fiind că, pe lângă faptul că prejudiciem pe cei din jur, pur și simplu ne risipim energia. Suntem atât de obișnuiți să ne plângem și să ascultăm plângerile altora, încât devenim chiar dependenți de ele.
Dar dacă ascultarea plângerilor altora stinge neuroni, ce se întâmplă când suntem noi cei care o facem...? Fiziologic vorbind, celulele creierului nostru se specializează în conținuturi de nivel scăzut, pierzând în timp din creativitate și capacitatea de a rezolva situații critice, de a depăși dificultățile și de a iniția inovația, care se dezvoltă normal la persoanele care, în loc să aleagă să se plângă, transformă "crizele" în oportunități: un creier în mișcare, mereu concentrat pe creare, ne permite în ansamblu să fim mai conștienți. Esoteric vorbind, personalitatea acționează pe "pilot automat", densificând tot mai mult acel mecanism prin care ego-ul tinde să preia controlul asupra Ființei. Desigur, această percepție iese din sfera noastră de influență și ne separă din ce în ce mai mult de Realitatea reală, cristalizând șabloanele (și programele mentale) care ne fac să percepe realitatea virtuală ca fiind realitate obiectivă. Din punct de vedere energetic, știm bine, și datorită descoperirilor moderne ale fizicii cuantice, că acolo unde merge gândul, energia curge și creează!
Cu cât gândurile mele sunt mai negative, orientate spre nenorocul meu, criza și lipsa de muncă, spre politicieni care își fac vacanțe de lux în fața poporului care nu se descurcă, etc... cu atât hrănesc cu energie acea anumită situație. Psihologic se va crea un cerc vicios, astfel încât aceste gânduri negative vor deveni singura realitate posibilă, multiplicând tocmai acele situații care confirmă acest proces. Putem să ajungem să trăim în contexte în care suntem supuși unor presiuni puternice și dezechilibre, medii încărcate de stres și negativitate care acționează ca niște adevărate virusuri, pe toate planurile: mental, emoțional și fizic. Este de asemenea adevărat că cu cât ridicăm mai mult nivelul nostru energetic, cu atât realitatea din jur reacționează la calitatea vibrațională a noastră. Nu numai că atragem în viața noastră situații și persoane asemănătoare cu ceea ce suntem, dar influențăm în mod pozitiv și mediul înconjurător și persoanele cu care interacționăm.