În hinduism, Matangi guvernează gândul interior și vorbirea, precum și ordinea și organizarea în manifestare. Ea îndrumă devotul sincer către sunetul primordial nesăcreat și către conștientizarea misiunii sale spirituale. Din punct de vedere etimologic, MATA înseamnă "gând" sau "opinie". Prin urmare, Matangi este Marea Forță Cosmică care pătrunde gândul și mintea. Ea guvernează în mod clar actul de a vorbi și este legată de organul de simț care este urechea, în ceea ce privește capacitatea noastră de a asculta, un aspect care, de fapt, constituie originea proceselor de înțelegere și învățare, din care se naște un gând puternic și profund. Matangi acordă celor care o venerază sincer și care sunt pregătiți și suficient de maturi din punct de vedere spiritual, care de asemenea posedă o anumită rafinare estetică, puterea de a cunoaște profund simbolurile și arhetipurile, le oferă mari talente artistice și îi ajută să obțină perfecțiunea în crearea unei opere specifice.
Matangi este "Marele Zeuț" al "cuvântului rostit" și oricărui alt tip de manifestare externă a cunoștinței interne, inclusiv toate formele de artă, muzică și dans. Din această perspectivă, Matangi este una dintre cele trei Forțe Cosmice legate de Divinul Logos, împreună cu Tara și Tripura Bhairavi. La fel ca și Tara, Matangi exprimă puterea învățării și elocvenței în dezbateri și discuții. Dacă Tara reprezintă Logosul Divin Superior (PASHYANTI), care conține totul într-o formă implicită, Matangi reprezintă Logosul Divin Inferior (VAIKHARI), așa-numitul "cuvânt rostit", adică nivelul obiectivat al vorbirii și cuvintelor efective. În schimb, Tripura Bhairavi este Marele Forță Cosmică a Logosului Divin Transcendent (PARAVAK).
În tradiția spirituală indiană, Matangi este legată de Sarasvati, divinitatea înțelepciunii și în același timp soția lui Brahma (Creatorul în Trimurti-ul hindus). La fel ca Sarasvati, Matangi este înfățișată cântând la instrumentul sacru hindus (vina), semnificând că își extinde sfera de influență în domeniul muzicii și sunetului auzibil. Din acest motiv, ea este reprezentată în orice formă care exprimă o melodie sau o cântare. Matangi reprezintă mai presus de toate acel aspect al lui Sarasvati care implică cunoștințe interne profunde. Cu alte cuvinte, este forma mistică, ocultă și totuși extatică a lui Sarasvati. Matangi guvernează domeniul extraordinar de misterios al cunoștinței divine, care conduce dincolo de limitele convenționale. Un alt aspect legat de ea este cel exprimat, în forma sa cea mai înaltă, prin Ghidul spiritual, care oferă erudiție aspirantului mai presus de toate prin cuvântul rostit. Cultul lui Matangi constituie, într-un anumit sens, cultul Ghidului spiritual.
Ea reprezintă toate învățăturile Guruilor și tradiției, continuitatea spirituală a tradiției în lume. Cine îi onorează pe Matangi, onorează toate învățăturile Scripturilor Sacre și ale tuturor marilor Maeștri. Dintr-o altă perspectivă etimologică, MATA înseamnă "sălbatic" sau "pasional". Prin urmare, Matangi este cineva agil și pasionat în mișcările corpului. În sanscrită, Matangi desemnează și elefantul femelă. În mitologia hindusă, elefantul este principalul simbol al lui Ganesha, fiul zeiței Parvati, născut din uniunea ei cu Shiva. Printre alte atribuții ale lui Ganesha se numără și aceea de Stăpân al Cuvântului Rostit și de Cunoștințe, care asigură victoria și succesul în dezbateri sau în orice altă acțiune referitoare la planul material. Puterile inteligenței strălucitoare (BUDDHI) și succesul și îndeplinirea eficientă a dorințelor (SIDDHI) pot fi legate de Matangi. Către cei care o invocă adesea pentru a înlătura obstacolele care pot apărea în timpul anumitor acțiuni, Matangi conferă succes deplin, precum și dobândirea unei cunoștințe profunde a Adevărului esențial al Creării.
Un alt aspect legat de Marele Forță Cosmică Matangi este că uneori este definită ca "nepotrivită" sau "excluză". La un anumit nivel, această particularitate este exprimată prin natura însăși a cuvântului rostit, care are limite inherente în ceea ce poate fi exprimat. În momentul în care putem percepe adevărata putere a influenței subtile a lui Matangi, care este revelată dincolo de "bariera" cuvintelor rostite, putem elimina acest tip de impuritate. La nivelul maxim de obiectivare, cuvântul rostit devine într-un anumit sens profan, deoarece atribuie numele unui obiect și determină astfel o înțelegere relativ falsă a acelui obiect, care într-un fel este "devalorizat". Prin urmare, numele, descrierile, explicațiile etc. devin practic adevărate "bariere" în calea percepțiilor noastre înălțate ale naturii reale a lucrurilor care ne înconjoară. Matangi reprezintă, prin urmare, Marele Forță Cosmică care guvernează acest nivel de manifestare, permițându-i să fie folosit corect și să depășească înțelesurile sale gregare. Există un nivel care poate fi legat de acest fel de "impuritate" atribuit simbolic lui Matangi.
Atmanul Suprem (ATMAN), ca natura divină esențială a ființei noastre, transcende toate legile naturii, așezându-se în eternitate dincolo de bine și rău. Prin urmare, atâta timp cât rămânem, într-un fel sau altul, "atașați" de impuritățile (MALA) lumii manifeste, suntem confruntați cu aceste "reziduuri" ale dualității, fără a putea accesa transcendența divină imaculată și perfect non-duală. Din această perspectivă, Matangi ne poate oferi ajutor prețios, deoarece reprezintă, printre altele, atributele Cunoașterii care ne pot conduce către Adevăr. Astfel, prin Harul Său, adoratorul sincer și devotat este ajutat să transcindă limitările și convențiile "impure" ale lumii manifeste. Această reprezentare este, prin urmare, un alt aspect esențial al lui Matangi, referindu-se la revelația extatică, chiar și în lumea manifestă (considerată "impură"), a celei mai înalte cunoștințe metafizice. La nivel universal, Logosul Divin manifestă o serie de atribute esențiale, precum sentimentul și pasiunea, identificate cu Însuși Bucuria Divină Infinită (ANANDA) și nu doar cu emoțiile care sunt relativ limitate în gama lor de expresii. Prin urmare, Logosul Divin nu este doar o declarație sau aspect teoretic și practic, ci este, în aceeași măsură, expresia vie și efervescentă a energiei și fericirii extatice. Această beatitudine reprezintă un alt aspect al lui Matangi, care ne apare ca fiind foarte activă, pasionată și plină de fericire, în acest joc divin al manifestării. În aspectul creatorului divin Logos care se manifestă pe deplin în întregul Macrocosmos, Matangi îmbrățișează marea forță a naturii. Astfel, ea personifică frumusețea sălbatică, atracția și în același timp misterul și puterea ascunsă în jungla tropicală, unde este vizualizată sub forma unui elefant foarte puternic și activ, reflectând astfel ritmurile originale ale Naturii.
Din această perspectivă, observăm că formele de exprimare ale lui Matangi sunt similare cu cele ale lui Tripura Sundari. Deoarece Tripura Sundari reprezintă frumusețea orbitoare a Creării ca expresie a esenței Sineului, în ea această frumusețe se manifestă mai presus de toate ca o experiență internă la nivelul conștiinței; în ceea ce privește Matangi, expresia predominantă este cea a manifestării externe, obiective. În pantheonul tantric, Matangi este "Consilierul" Marii Forțe Cosmice Tripura Sundari, considerată Regina Supremă a întregii Creări. În această ipostază, Matangi este numită Mantrini, deoarece are putere nelimitată și supremație asupra tuturor mantrelor care există, în special atunci când acestea sunt exprimate verbal. Astfel, conferă capacitatea de a "comunica" cu toate celelalte zeități prin mantrele lor respective. Tradiția antică afirmă că locul subtil al lui Matangi (la nivelul microcosmosului ființei umane) se găsește în chakra Vishuddha, care, după cum știm, reprezintă "plexul" subtil al vorbirii. Mai mult decât atât, ea locuiește și la vârful limbii (este locul de unde își au originea discursurile articulate și unde suntem capabili să percepem gusturile esențiale - mai mult sau mai puțin rafinate - ale diferitelor alimente). Există chiar un canal subtil de energie (NADI) în structura aurică a ființei umane, care pornește din chakra Ajna și ajunge la vârful limbii.
Acest canal se numește Sarasvati și este strâns legat de manifestarea energetică a Marii Forțe Cosmice Matangi. Matangi reprezintă fluxul de energie subtilă beatifică care guvernează acest nadi subtil (SARASVATI), permițându-ne să fim în mod deosebit inspirați în arta poeziei metafizice și în exprimarea verbală a adevărurilor divine. În reprezentări, Matangi este foarte frumoasă, senzuală, cu sâni foarte mari, talie subțire și lungă, părul desfăcut. Ea este reprezentată cu o culoare verde închisă, ca și culoarea unui smarald pur și prețios, o culoare care semnifică cunoștințele profunde ale sensurilor lucrurilor din Creare și este în același timp simbolul specific al energiei esențiale a vieții. În plus, verdele reprezintă culoarea planetei Mercur, care în esoterismul occidental este planeta care guvernează puterea inteligenței. Matangi este o divinitate a cărei frumusețe este orbitoare; ea poartă multe obiecte misterioase cu care fascinează și atrage magnetic adoratorii sinceri.
Din acest punct de vedere, ea aduce aceste ornamente și obiecte similar cu Tripura Sundari în reprezentările sale iconografice. De multe ori este înfățișată ținând un papagal multicolor, simbolizând puterea exprimării vocale în Natură. Atunci când medităm, trebuie să ne vizualizăm pe Matangi așezată pe un tron minunat din pietre prețioase. O altă modalitate mai răspândită de închinare a Marii Forțe Cosmice Matangi (în special în India) este să intonăm exact fonemele alfabetului sanscrit. Această intonație semnifică manifestarea diferențiată în Creare a energiilor divine esențiale; poate fi, de asemenea, corelată cu petalele energetice ale principalelor centre subtile de forță (CHAKRA) ale ființei, care ajută la purificare, dinamizare și activare completă. O altă modalitate eficientă de închinare a lui Matangi este să reflectăm la înțelegerea profundă a textelor sacre ale spiritualității, dar mai presus de toate, la cuvintele pline de înțelepciune rostite de Ghidul spiritual.
Muzica este în mod normal o modalitate extraordinar de eficientă de a aduce închinare lui Matangi. Practica zilnică a meditației profunde cu Bija Mantra care corespunde sferei de forță a conștiinței lui Matangi conferă puterea unei inspirații strălucitoare în numeroase forme artistice, în special în muzică. Trebuie să recunoaștem în Matangi înțelegerea misterioasă a liniștii și calmului perfect al Sineului Suprem (ATMAN), care de fapt reprezintă adevărata esență și putere de a spulbera toate gândurile și cuvintele noastre. Cu alte cuvinte, trebuie să înțelegem treptat că Marea Forță Cosmică Matangi se manifestă în primul rând prin vorbire și artă, orientând în mod eficient, într-un mod divin integrat, lumea obiectivă, vizibilă (SAMSARA) către domnia sfântă și pură a transcendenței divine.